Cannabisról minden egyéb 2
2005.02.21. 16:39
KANNABISZ ÉS AZ ÉTVÁGY
Egy pont, amit fölött a kannabisz fozésrol szóló semmilyen értekezésnek nem szabad elsiklania, ennek az anyagnak az étvágygerjeszto hatása. Ezt a jelenséget mind klinikai tanulmányok és privát használat alatt lejegyezték. A fu szívása gyakran jó okot ad a használónak az evésre. De amikor ezt eszi, akár gasztronómiai nimfománná is változtathatja ot. Némelyik fu hajlamosabb erre, mint mások. Tehát ha kannabiszt fogyasztunk, ne legyen üres a konyhaszekrény.
Arra is rá kell mutatnunk, hogy az étel le is hozhat. Ha túlságosan be vagy szívva és le akarsz jönni, egy jó étel, egy kis harapnivaló, vagy csak egy evokanál méz meleg vízben általában közelebb hozza a lábad a földhöz.
Amint már korábban említettük, túl sok étel egy kannabisz tálban elronthatja a “high”-t, mielott annak egyáltalán lehetosége lenne arra, hogy elkezdodjön. Továbbá, néhány ember–különösen a gyenge emésztorendszeruek–egy kicsit émelyeghetnek, ha kannabisz termékeket próbálnak megemészteni. A gyomor gyakran megpróbálja visszautasítani azt, amit nehéz megemészteni. Túl sok étel ronthatja ezt a körülményt. Még ha a többség közül való vagy, akiknek nincs problémájuk a kannabiszos készítmények emésztésével, túl sok étel a pocakban átkozottul gyötro lehet, amikor eufóriát próbálsz meg átélni.
KANNABISZ ÉS AZ ÍZ
Sok osi és modern kannabisz készítmény legnagyobbrészt próbálkozás a kannabisz ízének elfedésére, amit sokan kellemetlennek találnak. A majoon tipikus példája ennek a megközelítésnek. Ez egy édesség boségesen fuszerezve fahéjjal, szegfuszeggel, kardamommal, szerecsendióval vagy más fuszerekkel, amik elégségesen, ha nem teljesen elrejtik a kender ízét. Ezek közül a receptek közül közlünk néhányat, mert kellemesek és megbízhatóak, nem szólva arról, hogy klasszikusak.
A szerzo legtöbb saját receptje azonban arra a feltevésre alapul, hogy a kannabisz íze finom, ha helyesen készítik és más, az ízével harmonikus hozzávalókkal kombinálják. Ezek közül a receptek közül sok fuszerként kezeli a kannabiszt, ami nélkül a készítmények íze kétségkívül romlana.
ALKOHOL ÉS CUKOR
A kannabiszgyanta alkoholos oldata nagyon könnyen felszívódik, még az emésztonedvek hiányában is. A gyomor nagyjából tárolóhelyként szolgál az étel számára, ahol azt elokészíti a további emésztésre. Csak néhány anyag, mint a víz, alkohol és néhány drog, szívódik fel közvetlenül ezen a szerven keresztül. Az alkohol meglehetosen gyorsan szívódik fel a gyomorfalon keresztül, és szállítóeszközként muködik, ahogy más vele kombinált anyagokat is bejuttat a szervezetbe. Mivel a méz és cukor is gyorsan felszívódik a véráramba a belek hajszálerein keresztül, bizonyos mértékig ezek is szállítóeszközként szolgálhatnak. De mivel a THC nem oldódik cukrokban, a felszívódás mértéke eléggé korlátozott.
A gyomor részére egy hormon (enterogastrone) adja a jelet, hogy lelassítsa tartalmának kiürítését a patkóbélbe. Ezt a hormont a belek nyálkái (mucosa) bocsátják ki, ha cukor és/vagy zsírok vannak jelen a vékonybélben. Ha túl sok a jelenlevo cukor, az aktív gyantát tartalmazó zsírok tovább maradnak a gyomorban. Ebbol az információból összefoglalhatunk még egy irányadó pontot: Egy kevés cukor jelenléte az alkoholban vagy egy olaj-alapú édességben valamennyire megkönnyítheti a THC felszívódását. Túl sok cukor azonban akadályozza a zsírok és THC tartalmuk emésztését
|